Niet klaarkomen

Niet klaar kunnen komen (ofwel anorgasmie) is een erg vervelend verschijnsel, maar komt helaas nogal eens voor. Het betekent dat je zelfs na voldoende seksuele stimulering niet kunt klaarkomen. Dit probleem kan bij zowel hem als haar voorkomen, maar is bij haar waarschijnlijker. Vooral bij jonge mannen is dit erg zeldzaam.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 10% van de vrouwen regelmatig niet klaar kan komen, maar het percentage dat af en toe niet klaar kan komen wordt veel hoger geschat. Hier zijn meerdere verklaringen voor. Het kan zijn dat je bang bent om ‘betrapt’ te worden als je seks hebt terwijl er anderen in het huis zijn. Ook kan het zijn dat je je misschien schuldig of ongemakkelijk voelt. Als het een paar keer achter elkaar niet gelukt is klaar te komen, kan je je onzeker voelen. Dit maakt het vaak alleen maar erger. Onder druk klaarkomen is nog moeilijker.

Het kan er ook aan liggen dat de verkeerde techniek of beweging wordt gebruikt. Lang niet alle vrouwen kunnen klaarkomen van alleen vaginaal contact. Door stimulering van de clitoris tijdens het vrijen kan ze gemakkelijker klaar komen.
 

Tips

Niet klaar kunnen komen verpest je vrijpartij, maar er zijn een paar dingen die je kunnen helpen. Ten eerste, praat met elkaar! Het probleem verzwijgen en doen alsof het er niet is, lost niets op. Ten tweede, maak je niet druk. Het gebeurt bij heel veel meiden (en ook jongens) wel eens. Misschien zit je niet lekker in je vel, of had je er niet zo veel zin in.

Als het op meerdere gelegenheden niet lukt, kun je kijken of je het wel ‘goed’ doet. Probeer ook eens de clitoris te stimuleren, of gebruik wat langer voorspel. Niet klaar kunnen komen kan, zoals gezegd, ook veroorzaakt worden doordat je de verkeerde handelingen doet. Misschien is het fijn om eens orale seks te proberen. Gebruik dan een condoom met smaakje om het fijner te maken.

Het is moeilijk om een orgasme bij een ander te krijgen als je het nog nooit bij jezelf hebt gehad. Daarom is experimenten met masturberen altijd een goede optie. Door te masturberen leer je wat je fijn vindt en waar je lichaam op reageert.

Als laatste willen we nog zeggen dat het nooit slim is om een orgasme te 'faken’. Hier word je zelf niet beter van en dit lost het probleem niet op. Ook ben je dan aan het liegen tegen je partner en jezelf en dat verhelpt het probleem niet!