Orgasme (klaarkomen)

Een orgasme is een andere woord voor klaarkomen. Hoewel een orgasme anders is voor hem dan voor haar, is het bij allebei vaak het gevolg van seksuele stimulatie. Dat komt dan door bijvoorbeeld te vrijen, beffen of pijpen. Je kunt een orgasme ook zelf opwekken door te masturberen.

Een orgasme is een intens gevoel van genot, waarbij de spieren in je dijbenen, schaamstreek en anus samentrekken. Tijdens een orgasme worden er stofjes in je hersenen afgegeven die een erg prettig gevoel geven. Zijn orgasme duurt, afhankelijk van de opwinding, tussen de 4 en 10 seconden. Haar orgasmes kunnen veel langer duren, tot wel 30 seconden.

Na het orgasme is een periode waarin seksuele stimulatie niet veel doet, of zelfs onprettig is. Dit is bij hem vaak langer dan bij haar. Zo kan zij soms meteen na haar orgasme er nog een krijgen. Dit komt doordat zij langer opgewonden kan blijven, ook na het orgasme. Hij heeft vaak na het orgasme wat meer hersteltijd nodig. Sommige mannen kunnen al na een kwartier opnieuw een orgasme krijgen, terwijl anderen een volle dag hersteltijd nodig hebben. Dit hangt af van de leeftijd en opwinding van de man.