Alles wat je moet weten over een zwangerschapstest

Ben ik zwanger? Het is een vraag die vrouwen zichzelf nog wel eens kunnen stellen. Als de mensturatie uitblijft en de zwangerschapssymptomen zich aandienen. Dan kun je natuurlijk een afspraak maken bij je huisarts om dit te laten testen. Maar het is nog gemakkelijker om zelf een test te doen. Tegenwoordig kan dit eenvoudig en snel met een zwangerschap zelftest. Maar hoe gaat dit in z’n werk, vanaf wanneer kan je zo’n test doen en hoe betrouwbaar is de uitslag? Al deze vragen worden hieronder beantwoord.

 

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Je zit natuurlijk niet te wachten op je menstruatie, als je graag zwanger wilt worden. Ben je liever niet zwanger, dan kun je waarschijnlijk niet wachten om ongesteld te worden. In beide gevallen wil je zo snel mogelijk weten of je in verwachting bent. Dit kun je doen met één van de vele beschikbare zwangerschapstesten. Met deze test wordt gemeten of je urine het HCG-hormoon bevat. Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap door de placenta aangemaakt. Hoe langer je zwanger bent, des te meer van dit hormoon in de urine vindbaar is.

 

In principe kan iedere vrouw deze test uitvoeren. Het is heel simpel. Je kunt kiezen uit diverse testen die je binnen enkele minuten laten weten of je in verwachting bent of juist niet. Niet alle zwangerschapstesten werken precies hetzelfde, dus lees vooraf de bijgevoegde gebruiksaanwijzing goed door. Meestal moet je in een potje plassen en wat urine op een staafje aanbrengen of direct op het staafje plassen. Na een aantal minuten wachten kun je de uitslag vervolgens aflezen. Er zijn twee resultaten: positief en negatief. Het wordt aangeraden om in de ochtend te testen omdat de urine dan het sterkst is. Dit levert het beste resultaat op.

Let op: als je zwanger bent, kan het zijn dat je een klein beetje bloed verliest tijdens je eerste menstruatiecyclus. Je bent dan in principe niet overtijd. Verlies je maar een klein beetje bloed en zou het kunnen dat je zwanger bent, dan is het verstandig om voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen.

Vanaf wanneer zwangerschap testen?

Je kunt een zwangerschapstest doen wanneer je denkt zwanger te zijn. Maar het beste is om dit pas te doen wanneer je één of meerdere dagen overtijd bent. Vaak wordt er te vroeg een test gedaan, waardoor de uitslag niet betrouwbaar is. Dit komt omdat er nog te weinig van het HCG-hormoon is aangemaakt.

 

Let op: zoals eerder gezegd, kan het kan zijn dat je tijdens de menstruatie een klein beetje bloed verliest terwijl je wel zwanger bent. Twijfel je of je ongesteld bent? Ook dan kan je altijd voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

 

Een Vroege Zwangerschapstest

Het beste is dus om even te wachten met het doen van een zwangerschapstest. Op die manier vergroot je de kans der er genoeg HCG-hormoon is aangemaakt. Kun je echt niet wachten met testen tot het moment dat je (eigenlijk) ongesteld moet worden, dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Je kunt een aantal dagen voor je menstruatie al testen of je zwanger bent. Het aantal dagen voor de menstruatie, hangt af van de betreffende zwangerschapstest die je gebruikt. Het resultaat is redelijk betrouwbaar wanneer het positief is. Krijg je een negatieve uitslag, dan is dit minder betrouwbaar. Het kan namelijk zo zijn dat je in een minder snel tempo het HCG-hormoon aanmaakt of dat het langer duurt voordat de vrucht zich innestelt. Het wordt aangeraden om bij een negatieve uitslag, later nog een keer te testen met een normale zwangerschapstest.

 

Wat betekent de uitslag van mijn Zwangerschapstest?

Een ander belangrijk onderdeel van een zwangerschapstest, is de uitslag goed interpreteren. Een positieve uitslag van de test betekent dat je zwanger bent. Een negatieve uitslag betekent dat je niet zwanger bent. Een positieve of negatieve test heeft dus niets te maken met het gevoel dat jij zelf hebt bij de test.

 

Zwangerschap test Positief

Wanneer de test positief is, verschijnen er twee streepjes. Bij een digitale zwangerschapstest komt er ''zwanger'' te staan in het venster. Let goed op de aangegeven tijd die in de gebruiksaanwijzing staat. Als het tweede streepje pas een stuk later verschijnt dan de opgegeven periode, is de uitslag niet geldig. Voer de test dan nogmaals uit.

 

 

Zwangerschap test Negatief

Wanneer de test negatief is, verschijnt er een streepje in het venster. Denk je toch zeker te weten dat je zwanger bent, is het raadzaam om nog een test te doen. Let goed op: als er geen streepje staat, heeft de zwangerschapstest niet gewerkt. Het is dan nodig om de test nogmaals uit te voeren.

 

 

[[P,142,5,3,nofilter]]

Bekijk alle Zwangerschapstesten >