De Pil vergeten

Het is belangrijk je anticonceptie pil elke dag op dezelfde tijd in te nemen. Als je dat echter bent vergeten, moet je goed opletten want je hoeft maar één pil te vergeten om zwanger te worden. Als je de pil bent vergeten is het belangrijk vast te stellen wanneer je die bent vergeten. Tot twaalf uur nadat je de pil bent vergeten kun je hem zonder problemen innemen en ben je veilig. Dan maak je de rest van de strip volgens normaal schema af. Als je de pil na deze twaalf uur vergeten bent, gaat het er om in welke week je de pil vergeten bent.
 

Pil vergeten in week 1

Tijdens de eerste week moet je de vergeten pil alsnog innemen en de strip afmaken volgens schema. Als je in de twee dagen voor je de pil vergeten bent hebt gevreeën zonder condoom, zou het kunnen zijn dat je zwanger bent. Neem dan contact op met de huisarts voor advies of doe snel een zwangerschapstest.
 

Pil vergeten in week 2

Als je de pil vergeten bent tijdens de tweede week is er het minst aan de hand. Je kunt de pil alsnog innemen en de strip afmaken. Je bent nog steeds veilig.
 

Pil vergeten in week 3

Tijdens de derde week heb je twee mogelijkheden. Je kunt direct stoppen met de pil. Je krijgt dan een stopweek en na 7 dagen kun je beginnen met een nieuwe strip. Een andere mogelijkheid is om de pil alsnog in te nemen, de strip af te maken en meteen een nieuwe strip te beginnen. Hierdoor ben je langer veilig.
 

Tip

Zorg er voor dat je voor jezelf een duidelijk tijdstip bedenkt om de pil in te nemen, zoals 's avonds bij het eten. Door die routine te maken zul je gemakkelijker onthouden dat je de pil in moet nemen. Als je graag wilt weten of je zwanger bent, kun je altijd een zwangerschapstest doen.