Anticonceptiepil (De pil)

[img alt="anticonceptiepil" title="anticonceptiepil" class=right]/spree/pages/2619/small/anticonceptiepil.jpg?1435131616[/img]De anticonceptiepil is een erg populair voorbehoedsmiddel voor vrouwen. De pil wordt telkens voor een periode van 3 weken elke dag ingenomen. Daarna heb je een week waarin je geen pil neemt. Deze week heet de ‘stopweek’. De anticonceptiepil beschermt je, als je hem goed gebruikt, tegen zwangerschappen.

Het is belangrijk dat je de pil op constante tijden in neemt, zoals bijvoorbeeld voor het diner. Het vergeten van een enkele pil hoeft niet meteen een ramp te zijn, maar kan wel risico meebrengen. Lees hier meer over de pil vergeten.

Tijdens de stopweek neem je geen pil, en krijg je bloedingen. Deze zijn vergelijkbaar als bij de menstruatie, maar zijn minder pijnlijk en minder hevig. Dat is een extra reden voor veel (vooral jonge) vrouwen om de pil te gebruiken. Ook al zijn ze niet seksueel actief, kan de pil zorgen voor een regelmatigere en minder pijnlijke menstruatie.

Het is mogelijk om met de anticonceptiepil de stopweek over te slaan en gewoon aan een nieuwe strip te beginnen. In dat geval blijf je net zo veilig, maar sla je de menstruatie gewoon over. Het kan zijn dat deze wel wat heviger terug komt zodra je weer een stopweek neemt. Het voordeel hiervan is dat je je menstruatie kunt plannen. Op die manier hoef je niet menstruerend op vakantie te gaan. Verstandig gebruik van de anticonceptiepil staat in de bijsluiter, en je kunt ook altijd de huisarts hierover raadplegen.