Soorten condooms

Latexvrije condooms

Latexvrije condooms zijn, zoals je uit de naam op kunt maken, condooms zonder latex. De condooms kunnen dus gebruikt worden door mensen met een latex allergie. Hierbij maakt het niet uit of de man of de vrouw de latex allergie heeft. Door latex vrije condooms te gebruiken, zullen er geen irritaties optreden en kan je toch veilige seks hebben. Daarnaast heeft het materiaal het voordeel van betere warmtegeleiding en is het materiaal dunner, dus meer gevoel!

Lees meer...

Overgevoelige huid

Een andere reden dat je het condoom niet kunt gebruiken is omdat je huid overgevoelig is voor één van de materialen waar het condoom van gemaakt is. Dit heet latexallergie. Als je hier last van hebt, kun je geen gebruik maken van latex producten zoals handschoentjes of condooms. Als je dit wel doet, krijg je de symptomen van een allergische reactie. Het kan zijn dat je een branderige, rode huid krijgt en dat je huid jeukt. In ernstige gevallen kunnen blaasjes ontstaan en in de allerergste geval zelfs anafylactische schok. Daarbij gaat je bloeddruk snel omlaag en kan iemand flauwvallen of zelfs overlijden.

Latex vrije producten

Om dit soort problemen te voorkomen, bieden veel fabrikanten van condooms latexvrije producten aan. Deze zijn vaak gemaakt van synthetische materialen waar je dus niet allergisch voor bent. Zo kun je toch op een veilige manier genieten van seks zonder dat je last heb van je allergie. Dit soort condooms werken precies zoals een normaal condoom, dus je kunt de gebruiksaanwijzing blijven gebruiken. Een fijn bijkomstig effect van het latex vrije condoom is dat deze beter warmte geleidt. Dit betekent dat je elkaar beter voelt tijdens seks als je zo’n condoom gebruikt in plaats van een normale. Dit zorgt er voor dat ook sommige mensen zonder latexallergie liever latex vrije condooms gebruiken.

Veiligheid latex vrije condooms

Latexvrije condooms zijn net zo veilig als standaard condooms en kunnen daarom gewoon gebruikt worden als alle andere. Tevens zijn latex vrije condooms beter te combineren met glijmiddel op oliebasis. Omdat glijmiddel op basis van olie rubber beschadigt, kan het niet gebruikt worden bij gewone condooms. Echter is dit bij latexvrije condooms geen probleem. Het is namelijk ook zo dat glijmiddel op basis van olie vaak langer blijft glijden. Ook daarom kiezen veel mensen er voor om latexvrije condooms te gebruiken, ook zonder latex allergie. Een groot nadeel van glijmiddel op oliebasis is wel dat het je sexspeeltjes aantast en daardoor de levensduur hiervan verkort.

Latexallergie

Niet iedereen weet van zichzelf dat ze zo’n allergie hebben en kan het dus voorkomen dat je seks hebt met een normaal condoom terwijl één van jullie twee overgevoelig en allergisch voor latex is. Als dit het geval is, kunnen er al vrij snel symptomen van branderigheid en jeuk optreden. Als je dat voelt, stop dan direct met wat je aan het doen bent! Raadpleeg ook een arts, deze kan je verder helpen met wat je het beste kunt doen. Als de symptomen meteen heftiger zijn dan alleen een beetje jeuk, doe je er verstandig aan zo snel mogelijk bij je huisarts een afspraak te maken.

Dus net zoals bij alle andere type condooms: zorg er voor dat je weet wat voor jullie het fijnste is en gebruik dat dan. Veel plezier!