Alles over de houdbaarheid van condooms

Hebben condooms een houdbaarheidsdatum? Jazeker! Daar denk je vaak niet gelijk aan als je aan condooms denkt, maar de houdbaarheid is heel belangrijk bij het gebruik van het populaire voorbehoedsmiddel! 

Hoe lang zijn condooms houdbaar?

Na productie is een latex condoom in principe minimaal 5 jaar houdbaar en betrouwbaar. Bij latexvrije condooms is dit 3 jaar. Deze houdbaarheid is een indicatie en gaat ervan uit dat de condooms optimaal worden behandeld. Oftewel: ze worden veilig bewaard en op de correcte wijze gebruikt. Dat betekent dat je de algemene regels voor condoomgebruik goed op moet volgen om je veiligheid te waarborgen. 

Kan ik een condoom gebruiken nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Een condoom zal niet gelijk op de vermelde houdbaarheidsdatum onbruikbaar zijn, maar de elasticiteit van het materiaal gaat na verloop van tijd achteruit. Een verouderd condoom vergroot het risico op scheuren en dat wil je natuurlijk voorkomen om jezelf en je bedpartner te beschermen. Wij raden dan ook aan om condooms met een verlopen houdbaarheidsdatum NIET meer te gebruiken. 

Hoe kan ik condooms het beste bewaren?

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je helpen de beste condoombewaarder te worden, zodat je ze gedurende de houdbaarheid met een gerust hart kunt gebruiken.

  • Bewaar condooms op een koele en droge plek. Onder koel verstaan we kamertemperatuur die beneden de 35 graden blijft. De badkamer is bijvoorbeeld niet echt een geschikte plek, omdat die vaak vochtig is. Een nachtkastje is een perfecte bewaarplek, of een (andere) gesloten lade waar geen vocht bij kan. 
  • Sommige condooms hebben zowel de productiedatum als de houdbaarheidsdatum afgedrukt staan op de verpakking. Kijk dus goed welke de juiste is!

  • Houd scherpe voorwerpen uit de buurt van je condooms. Bewaar ze niet bij scharen, pincetten, borstels of kammen met scherpe punten, sleutels, etc. 

  • Zie je toch beschadigingen aan de verpakking of aan het condoom zelf, al heb je alle bovenstaande regels opgevolgd? Gebruik het niet en pak een nieuwe! Neem altijd het zekere voor het onzekere.

Lees ook:
Hoe veilig is een condoom?
- Condooms meenemen op vakantie?
Wanneer heb je een XL condoom nodig?
Aftrekken en Pijpen met condoom?
- Wat zijn de beste condooms?
- Hoe kun je glijmiddel uit je lakens krijgen?