Hoe veilig is een condoom?

Condooms zijn het meest populaire en betaalbare voorbehoedsmiddel. Het is de enige vorm van anticonceptie die niet alleen ongewenste zwangerschappen helpt te voorkomen, maar ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Bovendien is het een van de weinige voorbehoedsmiddelen zonder hormonen. Condooms zijn er in allerlei soorten en maten, er zijn speciale condooms met smaakjes, met extra glijmiddel of in gezellige kleuren. Maar hoe veilig is een condoom nou eigenlijk? 

Hoe goed beschermt een condoom?

De opvatting dat condooms 100% veilig zijn is helaas verkeerd. Als je altijd een condoom op de goede wijze gebruikt tijdens de seks, ben je voor 98% beschermd. Hoe beter je bent in het correct gebruiken van condooms elke keer dat je seks hebt, hoe betrouwbaarder ze zijn. Door verkeerd gebruik kunnen condooms namelijk scheuren, beschadigd raken en afglijden. In dit geval beschermt een condoom niet meer tegen SOA's en ongewenste zwangerschappen. 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je condoomgebruik zo veilig mogelijk maakt?

We hebben een aantal tips en tricks op een rijtje gezet die je kunnen helpen je condoomgebruik (verder) te verbeteren!

  • Gebruik altijd een condoom, de gehele tijd dat je seks hebt, van begin tot eind. Dit geldt voor vaginale, orale en anale seks. Op het moment dat er genitaal huid-op-huid contact plaatsvindt, ben je gelijk minder beschermd. 
  • Je zou misschien denken dat het veiliger is om twee condooms tegelijk te gebruiken, voor het geval er een scheurt. Dit is echter NIET zo. Dit geldt zowel voor twee uitwendige condooms als voor een uitwendig condoom in combinatie met een inwendig condoom. Condooms zijn ontworpen om op zichzelf te worden gebruikt. Als je er twee tegelijk gebruikt, verhoog je juist het risico op scheuren.. 

  • Je kunt condooms wel gebruiken in combinatie met andere voorbehoedsmiddelen, zoals de pil, een spiraaltje of hormoonstaafje. Je bent dan extra beschermd tegen een ongewenste zwangerschap, maar niet extra tegen een soa.

  • Controleer voor het gebruik van een condoom altijd de verpakking die direct om het latex heen zit. Als daar een scheur of andere beschadiging aan is, neem het zekere voor het onzekere en pak een andere. De kans bestaat dan dat er ook een beschadiging is aan het condoom zelf. 

  • Condooms houden niet van hitte en vochtige plekken. Bewaar ze koel en droog. Dit betekent dus ook dat je ze beter niet in je portemonnee of broekzak kunt bewaren. Hitte en frictie komen daar sneller voor dan in bijvoorbeeld je nachtkastje. 

  • Je kunt een water- of siliconenbasis glijmiddel gebruiken in combinatie met een condoom om scheuren nog verder te voorkomen. Als alles lekker glad is, is er minder wrijving en dus minder kans op scheuren! 

  • Het is belangrijk om de goede maat condoom te dragen. Als het condoom te strak zit, kan het scheuren en als het te los zit, kan het afglijden. In beide gevallen ben je dan natuurlijk niet meer goed beschermd. Weet je je condoommaat niet? We hebben een handig blog dat je kan helpen je maat te bepalen

  • Als je wisselt van vaginale seks naar anale seks of andersom: gebruik een nieuw condoom. Anders kan de  penis infecties overbrengen tussen het rectum en de vagina. Deze infecties kunnen via de buitenkant van het condoom worden overgedragen. 

  • Ook als je extra glijmiddel gebruikt, raden wij je aan om na een kwartier het condoom te vervangen om de wrijving minimaal te houden.

  • Condooms hebben een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gebruik geen verouderde condooms, want de kans of scheuren neemt hiermee enorm toe.

  • Gebruik altijd condooms met het Europese CE keurmerk op de verpakking. Dit keurmerk geeft aan dat ze zijn getest op hoge veiligheidsnormen.

  • Producten op basis van olie, zoals babyolie, lotion, vaseline of bakolie, kun je beter niet gebruiken als een alternatief voor glijmiddel. Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat het condoom breekt.

  • Last but not least: hergebruik een condoom absoluut niet. Condooms zijn een wegwerpproduct dat slechts één keer gebruikt hoort te worden. 

Een veilig condoom!

Ondanks deze regels en tips blijft er altijd een kleine kans dat een condoom kapot gaat of om een andere reden niet volledig beschermt. Geen enkel voorbehoedsmiddel biedt namelijk 100% bescherming tegen een SOA en/of ongewenste zwangerschap, dus veilig vrijen doe je altijd op eigen risico. Maar als je je aan bovenstaande regels en tips houdt, zijn je de risico’s op een kapot condoom minimaal en hoef je eigenlijk niet bang te zijn dat het condoom je geen bescherming biedt.

 


Lees ook:

Weet jij alles over de houdbaarheid van condooms?
- Condooms meenemen op vakantie?
Wanneer heb je een XL condoom nodig?
Aftrekken en Pijpen met condoom?
- Wat zijn de beste condooms?
- Hoe kun je glijmiddel uit je lakens krijgen?