Zwangerschapssymptomen

Er kunnen zich verschillende zwangerschapssymptomen voordoen tijdens de eerste weken van de bevruchting. De eerste verschijnselen zijn bij iedereen anders en worden ook door iedere vrouw anders ervaren. Geen één zwangerschap is hetzelfde. Het belangrijkste verschijnsel is natuurlijk het uitblijven van de menstruatie. De eerste zwangerschapssymptomen kunnen al binnen een week na conceptie optreden. Het kan ook zo zijn dat je zwanger bent maar de eerste paar weken geen verschijnselen vertoont.

De meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen

Naast het uitblijven van de menstruatie kunnen zich verschillende verschijnselen voordoen tijdens de zwangerschap. De meest voorkomende zwangerschapssymptomen zijn onder andere:

 • Misselijkheid
  Dit wordt gezien als het meest bekende symptoom en staat ook wel bekend als ochtendmisselijkheid. Dit wil niet zeggen dat je er alleen in de ochtend last van kunt hebben. Misselijkheid treedt vaak op rond de eerste 8 weken van de zwangerschap.
 • Vermoeidheid
  Vermoeidheid zonder aanwijsbare oorzaak kan optreden als één van de zwangerschapsverschijnselen. Dit komt door de hormonale veranderingen die je in lichaam door maakt en wordt vaak ervaren in de eerste weken.
 • Vaker plassen
  Na 6 tot 8 weken na de bevruchting begint de baarmoeder op te zwellen waardoor deze tegen de blaas zal drukken. Hierdoor en vanwege de hormonale veranderingen kan het zijn dat je vaker zult moeten plassen dan normaal.
 • Gevoelige borsten
  Door de verandering van de hormonen in je lichaam kunnen je borsten anders aan gaan voelen. Ze kunnen gevoeliger zijn, opzwellen en zelfs pijnlijk aanvoelen. Vaak went je lichaam na een aantal weken aan de hormoonschommeling en wordt dit symptoom minder.
 • Hoofdpijn
  Ook hoofdpijn is te wijten aan de plotselinge schommeling van hormonen. Zodra je lichaam meer gewend is, zal dit minder worden.

 • Er zijn nog vele andere symptomen en de mate waarin vrouwen hier last van hebben kan enorm verschillen. Ervaar je één van de symptomen en denk je dat je zwanger bent? Doe dan een zwangerschapstest om meer zekerheid te krijgen.