Vagina

De vagina is het vrouwelijk geslachtsdeel. Het heeft enkele zeer belangrijke functies. De vagina heeft de functie om o.a. urine te lozen, bij geslachtsgemeenschap en bij bevalling. Hoewel het meeste van de vagina uitwendig te zien is, zijn de belangrijkste vrouwelijke geslachtsorganen inwendig. Van binnen reinigt de vagina zich zelf en de pH-waarde.

De vagina zelf bestaat uit enkele belangrijke onderdelen. De vaginale opening wordt omringd door de binnenste schaamlippen en daar omheen de buitenste schaamlippen. Deze huidplooien worden groter en donkerder van kleur naarmate de vrouw meer opgewonden is. De vaginale opening ligt tussen de schaamlippen en is bedoeld voor geslachtsgemeenschap en bevalling. In normale staat is de vaginale opening vrij nauw en droog. Zodra de vrouw opgewonden raakt, wordt de vagina meer doorbloed en krijgt deze een rodere kleur. Ook wordt er vocht afgescheiden om penetratie gemakkelijker te maken.

Boven de vaginale opening ligt de urinebuis. Deze wordt gebruikt om urine te lozen. Een stukje hoger ligt een huidplooi die de clitoris heet. De clitoris heeft enorm veel zenuweinden en is erg gevoelig. Dit is vergelijkbaar met de eikel van de man. Vrouwen hebben vaak clitorale stimulatie nodig om tot een orgasme te komen, aangezien de vagina zelf vaak niet gevoelig genoeg is. Binnen in de vagina zit bij sommige vrouwen de g-spot.

Vrouwen die nog geen geslachtsgemeenschap hebben gehad, hebben rond hun vagina een maagdenvlies zitten. Dit is wat weefsel rond de vagina en dus helemaal geen vlies. Het is mogelijk dat deze scheurt bij de eerste geslachstgemeenschap, maar dat hoeft niet altijd. Het kan ook scheuren tijdens sporten of door het inbrengen van een tampon. Als dit maagdenvlies scheurt, kan er wat bloed vrij komen.