Erectie (stijve)

Een erectie is een seksuele term, die ‘opstanding’ betekent. Het wordt meestal geassocieerd met de penis van de man, maar de tepels en clitoris van de vrouw kunnen ook een ‘erectie’ krijgen.

De penis heeft over de lengte van de schacht twee zwellichamen zitten. Zodra de man opgewonden begint te worden, kan de erectie optreden. Dan stroomt er bloed in die zwellichamen, waardoor deze opzwelt. In een volledige erectie is de penis veel groter dan hij slap was en is deze geschikt voor seksueel contact.

Er zijn een aantal aandoeningen die erectieproblemen opleveren. Zo is het mogelijk dat hij geen erectie kan krijgen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Hoewel fysieke oorzaken mogelijk zijn, zijn de redenen voor erectieproblemen vaker psychologisch van aard. Onder andere stress en depressie verminderen de mogelijkheid tot het krijgen van een volledige erectie. Als het een paar keer is voorgekomen, kan het zijn dat de man bang is dat het weer gebeurt. Precies die angst veroorzaakt ook veel erectieproblemen.

Als je een keer geen erectie kunt krijgen, betekent dat nog lang niet dat je dan erectieproblemen hebt. Als je wat te veel gedronken hebt, moe of stressvol bent, dan is het al veel moeilijker om een volledige erectie te krijgen. Maak je hier alsjeblieft niet druk over, dit overkomt elke man wel eens. Pas als je een langere tijd geen erecties kunt krijgen is het verstandig na te denken over de opties.

Bij psychologische erectieproblemen zijn er veel mogelijkheden. Ten eerste is het altijd verstandig met de huisarts er over te praten. Deze kan eventuele therapieën aanraden die je kunnen helpen bij dit vervelende probleem. Voor de verschillende fysieke problemen zijn ook bijna altijd behandelingen te bedenken.