Nationale Condoom Onderzoek 2014

Net als in 2013 is dit jaar onderzocht wat Nederland weet en vindt van condooms middels het Nationaal Condoom Onderzoek. De uitkomsten van Het Nationale Condoom Onderzoek 2013 hebben als basis gediend voor het Nationale Condoom Onderzoek 2014. De uitslagen van dit nieuwe onderzoek zijn grondig geanalyseerd en de meest opvallende uitkomsten willen wij graag met je delen.

Kennisniveau Nederlandse condoomgebruikers

Ook tijdens dit onderzoek is gebleken dat Nederlandse condoomgebruikers zich ervan bewust zijn dat condooms je beschermen tegen soa’s en ongewenste zwangerschappen. In 2013 gaf echter 25% van de ondervraagden aan dat ze dachten dat een condoom voor 100% beschermt tegen soa’s en ongewenste zwangerschap. Daarom is deze vraag in dit onderzoek in tweeën gesplitst om te kijken op welk gebied fabrikanten en verkopers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen. Het blijkt dat 36,5% van de respondenten denkt dat condooms voor 100% beschermen tegen soa’s en 20% procent denkt dat een condoom voor 100% beschermt tegen ongewenste zwangerschap.

Waarom wel of geen condooms

Condooms worden niet altijd gebruikt. Van de Nederlandse condoomgebruiker geeft 43% aan altijd een condoom te gebruiken, 28,5% geeft aan vaak een condoom te gebruiken en 27,5% zegt soms een condoom te gebruiken. De besluitvorming om geen condoom te gebruiken kan uit verschillende redenen bestaan: de één vindt een condoom een hinderlijke onderbreking, de ander voelt niets met een condoom en anderen geven aan al jaren samen en soa-vrij te zijn terwijl zij aan de pil is. De redenen om wel condooms te gebruiken zijn voornamelijk als bescherming tegen soa’s en ongewenste zwangerschappen.

Juiste condoommaat

Het is erg belangrijk om de juiste condoommaat te gebruiken: een te klein condoom kan namelijk scheuren en een te groot condoom kan afglijden. Wanneer dat gebeurt ben je niet meer beschermd tegen soa’s en ongewenste zwangerschappen. Op de vraag welke condoommaat hij nodig heeft, antwoorde tijdens het Nationaal Condoom Onderzoek in 2013 slechts 32% dat hij dit wist. Dit jaar is het percentage mannen gestegen naar 48%. Dit betekent dat men zich meer bewust is van de eigen condoommaat.

Favoriete condoom merken en soorten

Net als in 2014 is Durex het meest populaire condoommerk, gevolgd door Condoomfabriek.nl op de tweede plaats en het Nederlandse merk Safe op de derde positie. Deze top drie komt voort uit de goede prijs kwaliteit verhouding van deze drie merken. In de top drie van best gewaardeerde condoomsoorten, volgens de Nederlandse condoomgebruiker, komen we respectievelijk de volgende soorten tegen: het ultra dunne condoom, het standaard condoom en het sterke condoom. Dat het ultra dunne condoom op de eerste positie in deze top drie staat is niet zo gek: een extra dun condoom geeft de gebruiker meer gevoel en dus meer genot.

Download GRATIS het Nationale Condoom Onderzoek 2014 rapport
Om het volledige rapport van het Nationale Condoom Onderzoek 2014 te downloaden en daarmee alle uitkomsten te bekijken, kun je dit rapport gratis downloaden:

Download gratis het Nationale Condoom Onderzoek 2014 Rapport

Help ons dit rapport te verspreiden en deel dit bericht via Twitter of Facebook!