Deze 6 fouten moet je niet maken als je een condoom gebruikt

Het belangrijkste doel van een condoom is bescherming tegen soa’s en ongewenste zwangerschappen. Maar dan moet hij wel op de juiste manier gebruikt worden, want één verkeerde beslissing kan grote gevolgen hebben. Onderstaande fouten komen het meest voor.

 

1. Gedurende de seks het condoom omdoen

Een veelgemaakte fout is het omdoen van het condoom tijdens de seks. Dit gebeurt vaak met de gedachte dat het orgasme dan tegen wordt gehouden. Het hebben van onbeschermde seks voordat je het condoom omdoet kan echter ook soa’s opleveren. Het is zelfs zo dat de vrouw ook door het zogenaamde voorvocht, zwanger kan raken. Gebruik dus te alle tijden vanaf het begin een condoom.

2. Een condoom met een beschadigde verpakking gebruiken

Condooms die tijdenlang ongebruikt mee worden gedragen in een tas of portemonnee, of thuis voor lange tijd in een laatje liggen, hebben soms een beschadigde verpakking gekregen. In zo’n geval is het af te raden om een condoom te gebruiken. Als de buitenkant beschadigt is, kan de binnenkant dat ook zijn. Check dus altijd of de verpakking niet beschadigd is, voordat je het condoom gebruikt.

3. De houdbaarheidsdatum niet checken

Ook een condoom heeft een uiterlijke gebruiksdatum. En dat is niet voor niets. De betrouwbaarheid van het condoommateriaal kan namelijk na het verstrijken van de houdbaarheid niet meer gegarandeerd worden, met alle eventuele gevolgen van dien. Ook hierbij geldt dus weer, lees de verpakking goed voordat je het condoom gebruikt.

4. Het condoom verkeerd omdoen

Een van de grootste frustraties van een condoomgebruiker is het condoom verkeerd omdoen. Dit leidt altijd tot een dipje in de seksbeleving. Om dat te voorkomen kan je het beste het condoom eerst even een klein beetje afrollen nadat je hem uit de verpakking hebt gehaald. Hij rolt namelijk altijd één kant op en zo weet je precies wat de binnen- en buitenkant is.

5. Het condoom niet helemaal afrollen

Als je een condoom eenmaal omgedaan hebt, is het essentieel om hem helemaal af te rollen. Alleen zo verzeker je een stevige fit. Anders kan hij los gaan zitten en helemaal afschuiven tijdens de seks, en dat levert een totaal onbeschermde situatie op.

6. Een condoom gebruiken met het verkeerde glijmiddel

Tijdens de seks het comfort en opwindende effect ervaren van glijmiddel is altijd een goed idee. Alleen is het wel belangrijk om het juiste glijmiddel te gebruiken. Alles op oliebasis, zoals bijvoorbeeld vaseline of massageolie, is een slecht idee omdat de olie het condoommateriaal aantast en verzwakt. Glijmiddel op water- en siliconenbasis is wel goed in combinatie met condooms, tenzij er ook siliconen sextoys bij gebruikt worden. In dat geval is alleen glijmiddel op waterbasis aan te raden. Glijmiddel op siliconenbasis wordt namelijk afgeraden bij het gebruik van siliconen sextoys.