SOA Zelftest informatie

Op welke manieren kan je testen op SOA's

Als je denkt dat je een SOA hebt opgelopen of je hebt onveilige seks gehad, kan je het best een SOA-test doen. Ook zonder klachten kan je een SOA hebben en zonder deze te behandelen kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Een SOA-test kan je op verschillende manieren doen. Je kan er voor kiezen om naar de huisarts of GGD te gaan, maar je kan ook een zelftest doen.
 

SOA-test bij de huisarts of GGD

Bij het doen van een test bij je huisarts of de GGD hangen de kosten af van meerdere factoren, bijvoorbeeld je eigen risico, je verzekering, het onderzoek en de locatie. Naast deze factoren, kunnen bepaalde mensen te alle tijden een gratis SOA test doen bij de GGD. Als je onder de 25 jaar bent, als man seks hebt met andere mannen of een sekswerker bent heb je namelijk recht op zo'n gratis SOA-test.
 

Zelftest bestellen

Ondanks dat een SOA-test in sommige gevallen gratis is, kan het toch een ongemakkelijk bezoekje zijn. Omdat de GGD en.of huisarts uiterst discreet met dit soort bezoekjes omgaat, hoeft dit echter helemaal niet ongemakkelijk te zijn. Mocht zo'n SOA-test bij huisarts of GGD toch echt niks voor jou zijn, dan kan een thuistest uitkomst bieden. Tegenwoordig hoef je namelijk niet meer direct naar de huisarts of GGD voor een SOA-test. Dankzij zelftesten van merken als Testalize.me en Test-point kan je jezelf nu ook thuis testen. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar hoe betrouwbaar zijn deze zelftesten? Hieronder gaan we uitgebreid in op de betrouwbaarheid en uitkomsten van verschillende SOA-testen.
 

Hoe betrouwbaar is een zelftest?

Met een zelftest blijf je anoniem en dat scheelt je weer een bezoekje aan de huisarts. Er zijn op internet allerlei zelftesten te koop, maar zijn niet allemaal even betrouwbaar. De zelftesten op condoomfabriek.nl zijn allemaal zeer betrouwbaar, mits je de test goed uitvoert. De kans dat de test niet betrouwbaar is, is groter wanneer de test niet goed uitgevoerd wordt. De laboratoriumtesten van Testalize.me zijn meer dan 99,9% nauwkeurig (net zoals bij de huisarts) en worden in een steriele omgeving met professioneel apparatuur uitgevoerd.

De zelftesten zijn dus met een bepaald risico, wat je ook wel je eigen verantwoordelijkheid kunt noemen. Een goede sample afnemen ligt dus in je eigen handen. Wordt dit niet goed gedaan, dan is de kans op een onbetrouwbare uitslag aanwezig. Het nemen van een sample is gelukkig niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje ochtendurine af te nemen door in een bekertje te plassen, of een vaginale swab af te nemen.
 

Standaard zelftesten vs. Laboratorium zelftesten

Er zitten een aantal verschillen tussen de ‘standaard’ zelftesten en de zelftesten van Testalize.me. De zelftesten van Test-Point zijn vaak alleen te gebruiken voor één soort SOA, zoals chlamydia of gonorroe. De zelftesten van Testalize.me testen je op zowel chlamydia als gonorroe en dienen opgestuurd te worden naar een laboratorium. De laboratoriumtesten van Testalize.me zijn duurder dan de andere zelftesten, maar testen wel op meerdere SOA’s.
 

Second opinion

Ook beschikt het laboratorium over het zogenaamde ISO1589 keurmerk. Dit toont aan dat onafhankelijke deskundigen geconstateerd hebben dat het laboratorium een goed en actief kwaliteitsbeleid voert. Door dit keurmerk hoeft de huisarts geen second opinion test te doen, wat uiteindelijk weer in de huisarts kosten scheelt. Natuurlijk geld dit alleen als je negatief getest bent. Als je positief getest bent, wat betekent dat er een SOA is gevonden, moet je direct behandeld worden. De andere testen worden niet naar een laboratorium opgestuurd, maar geven je direct de uitslag. Mocht deze positief zijn, dan moet je je alsnog door je huisarts laten testen.
 

Testalize.me thuistest

Het merk Testalize.me heeft diverse testen waarmee je anoniem, veilig en snel kan testen of je een SOA hebt opgelopen. Testalize.me heeft aparte testen voor mannen en vrouwen, maar ook voor anaal. Alle testen van Testalize.me hebben dezelfde betrouwbaarheid. Met deze testen test je jezelf op chlamydia en gonorroe. Door middel van een wattenstaafje bij de anus en de vagina, en door middel van urineafname bij de penis.
 

Incubatietijd SOA's

Bij het gebruiken van een SOA-test dien je rekening te houden met de incubatietijd van SOA’s, welke verschilt per SOA. Bij chlamydia en gonorroe is de incubatietijd 10 dagen, wat betekent dat je 10 dagen na onveilige seks pas een SOA test kan doen. Soms zijn er ook geen klachten als je een SOA hebt, dan nog zegt dit niks over of je wel of geen SOA hebt. Ook binnen de incubatietijd is het mogelijk om iemand anders te besmetten.