Een zwangerschapstest doen

Denk je dat je zwanger bent? Dan kun je natuurlijk een afspraak maken bij je huisarts om dit te laten testen. Maar het is nog gemakkelijker om zelf een test te doen. Tegenwoordig kan dit eenvoudig en snel met een zwangerschap zelftest. In principe kan iedere vrouw deze test uitvoeren. Het is heel simpel. Je kunt kiezen uit diverse testen die je binnen enkele minuten laten weten of je in verwachting bent of juist niet.
 

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Niet alle zwangerschapstesten werken precies hetzelfde, dus lees vooraf de bijgevoegde gebruiksaanwijzing goed door. Meestal moet je in een potje plassen en wat urine op een staafje aanbrengen of direct op het staafje plassen. Na een aantal minuten wachten kun je de uitslag vervolgens aflezen. Er zijn twee resultaten: positief en negatief. Het wordt aangeraden om in de ochtend te testen omdat de urine dan het sterkst is. Dit levert het beste resultaat op.
 

Een positief resultaat?

Wanneer de test positief is, verschijnen er twee streepjes. Bij een digitale zwangerschapstest komt er ''zwanger'' te staan in het venster. Let goed op de aangegeven tijd die in de gebruiksaanwijzing staat. Als het tweede streepje pas een stuk later verschijnt dan de opgegeven periode, is de uitslag niet geldig. Voer de test dan nogmaals uit.
 

Een negatief resultaat?

Wanneer de test negatief is, verschijnt er een streepje in het venster. Let goed op: als er geen streepje staat, heeft de zwangerschapstest niet gewerkt. Het is dan nodig om de test nogmaals uit te voeren.

Bekijk alle zwangerschapstesten.

Let op: als je zwanger bent, kan het zijn dat je een klein beetje bloed verliest tijdens je eerste menstruatiecyclus. Je bent dan in principe niet overtijd. Verlies je maar een klein beetje bloed en zou het kunnen dat je zwanger bent, dan is het verstandig om voor de zekerheid een zwangerschapstest te doen.