Seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting vinden wij erg belangrijk! Het is ook leuk om te leren wat er allemaal kan en hoe het heet. Hieronder vind je verschillende onderwerpen met informatie die van pas kunnen komen tijdens het vrijen!

Wat is seksuele voorlichting
Bij seksuele voorlichting leer je verschillende aspecten die horen bij seks, zoals Veilig vrijen, verschillende geslachtsorganen en zwangerschap. Ouders horen hun kind op een gepaste leeftijd de eerste seksuele voorlichting te geven, waarbij gesproken wordt over het ‘zaadje’ van de man en het ‘eitje’ van de vrouw.

De eerste specifiekere seksuele voorlichting op school vindt plaats in groep 7, rond het elfde levensjaar. De meeste jongeren krijgen vervolgens op de middelbare school bij biologie ook seksuele voorlichting. Hier wordt wat meer gekeken naar ‘hoe het werkt’ naast alleen voorlichting. Ook is op het internet veel informatie te vinden over seks. Helaas is lang niet alle informatie erg betrouwbaar, en zijn er behoorlijke verschillen tussen sommige websites over bepaalde onderwerpen.

Door seksueel getinte reclames, videoclips en pornografie raken kinderen op een steeds lagere leeftijd en gemakkelijker in contact met seksuele onderwerpen. De directe gevolgen hiervan zijn niet bekend, maar er wordt vermoed dat dit een verschuiving in seksuele ideeën en opvatting heeft veroorzaakt. Jongeren gaan dan ook op steeds lagere leeftijd experimenteren met seks, soms zelfs al voor de eerste voorlichting. Dat maakt seksuele voorlichting enorm belangrijk, ook voor de ouders van het kind.

Hieronder vind je een aantal onderwerpen, voor een volledig overzicht kun je ook kijken in ons sexwoordenboek.

Aftrekken
Anale seks
Beffen
Faken
Klaarkomen
Pijn bij het vrijen
Pijpen
Standjes
Vingeren
Voorspel