Veilig vrijen

Om SOA’s (Seksueel Overdraagbare Aandoening) en ongewenste zwangerschappen te voorkomen is het erg belangrijk om veilig te vrijen. Een SOA kan je door onveilige seks krijgen wanneer de ander besmet is. Of de ander besmet is, dat weet je natuurlijk niet. Ook al zegt hij of zij dat ze SOA vrij is, je weet het nooit zeker. SOA’s zijn onder andere overdraagbaar via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen de slijmvliezen (in bijvoorbeeld de vagina, penis, anus of mond).

Voorkomen
Om dit te voorkomen, of de kans het op te lopen te verkleinen, dien je veilig te vrijen. Gebruik dus bij vaginale geslachtsgemeenschap een CE gekeurd condoom en bij anale geslachtsgemeenschap een extra sterk CE gekeurd condoom met voldoende geschikt glijmiddel. Doe een condoom over de penis bij het pijpen en gebruik een beflapje voor het beffen, zodat er geen sperma of (menstruatie) bloed in de mond kan komen. Voor orale seks zijn er speciale smaak condooms op de markt gebracht zodat je geen rubbersmaak in je mond krijgt. Gebruik ook geen seksspeeltjes van een ander.
Glijmiddel voorkomt dat vrijen met een condoom stroef kan gaan. Wanneer het stroef gaat wordt de kans groter dat een condoom kapot gaat. Lees meer over Veilig glijden met glijmiddel.

Heb ik een SOA?
Alle vormen van seksueel contact kunnen risico’s met zich meebrengen voor het oplopen van een SOA wanneer sperma, vaginaal vocht of bloed van de ene partner in aanraking komt met het slijmvlies van de andere partner.
Denk je een SOA te hebben, test jezelf dan met een SOA test! Je kan dit zelf thuis doen met een zelftest. Zo kan je jezelf testen op Chlamydia en Syfilis maar ook op andere aandoeningen zoals Candida. Voor sommige SOA’s zoals HIV zijn er geen thuistesten beschikbaar. Het is dus verstandig om altijd een SOA test bij de huisarts te laten doen wanneer je onveilige seks hebt gehad.
Heb je een SOA? Informeer je bedpartner(s) dan tijdig, zodat zij zich ook kunnen laten onderzoeken en behandelen.

Eerste keer sex?
Is het jouw eerste keer? Dan kan het lastig zijn om over veilig vrijen te praten. Zorg in ieder geval dat je altijd een condoom bij de hand hebt zodat je die er makkelijk bij kunt pakken.

Hoe praat je over Veilig Vrijen?
Durf je niet over veilige seks te praten met de ander? Of wilt de ander geen veilige seks en heeft hij of zij tig smoesjes hiervoor? Hier wat tips om er toch over te kunnen praten en de smoesjes te weerleggen:

• Denk vooraf al na over dit onderwerp en hoe erover te praten en wanneer. Zorg er voor dat je vooraf al begint over veilige seks. Heb je dit niet gedaan en je bent bezig is het erg moeilijk om er nog over te praten. Oefen van te voren, dat het maakt het praten een stuk makkelijkere.
• Gebruik duidelijke taal en wees eerlijk. Je kan gewoon zeggen dat je geen SOA wilt oplopen en een zwangerschap wilt voorkomen. Als de ander van je houdt zal hij of zij dat begrijpen.
• Durf je er nog niet over te praten? Pak dan gewoon een condoom en laat die zien. Veel duidelijker kan je niet zijn. Zorg ook dat je altijd condooms bij je hebt voor het geval dat.

Condooms zijn gelukkig ook heel eenvoudig online & anoniem te bestellen op Condoomfabriek.nl!