Teelballen (zaadballen)

De teelballen zijn de balvormige klieren die in het scrotum zitten van een man. In deze ballen worden de zaadcellen gemaakt, die later als sperma bij een ejaculatie naar buiten komen. Deze teelballen worden al in de embryonale fase van de ontwikkeling gemaakt, maar dalen pas later in. Dit betekent dat ze niet meteen in de balzak zitten, maar pas vanaf een maand voor de geboorte. Als dit niet helemaal goed gebeurt, kan dit alsnog op het later moment middels een operatie verholpen worden. Het is zelfs zo dat de teelballen of teelbal in kwestie alsnog spontaan indaalt omtrent de puberteit of ervoor. Dat gezegd te hebben kan er altijd contact opgenomen worden met medisch personeel om dit aan te kaarten en/of te laten onderzoeken.


Tijdens gezonde productie maken de teelballen van een man tot wel 72 miljoen zaadcellen per dag. Omdat dit zo enorm belangrijk is voor de voortplanting van de man zijn de ballen erg gevoelig gemaakt, en wil je ze van nature beschermen. Iedereen kent de gevoeligheid van de ballen wel. Bij een kleine klap of tik aan de ballen kan een man al intense pijn ervaren. Dit vertelt ook dat het belangrijk is voorzichtig om te gaan met de teelballen.

Deze gevoeligheid van de ballen of balzak heeft echter ook een positieve zijde. Zo zullen veel mannen het tijdens seksueel contact heel fijn vinden om voorzichtig bij de ballen gestimuleerd te worden. Let wel: zoals eerder vermeld zijn ze erg gevoelig. Plotselinge harde bewegingen of tikken kunnen het genot totaal wegnemen. Het is dan ook verstandig om dit met je partner te bespreken alvorens dit in de praktijk tot uitwerking te laten komen.

Het menselijk lichaam heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius. Dit is echter te warm voor het sperma om gezond te blijven, en daarom hangen ze uitwendig in de balzak. Hier is de temperatuur voor de ballen beter, en meestal een graad of 4 lager dan in het lichaam. Om een optimale temperatuur te behouden voor en tijdens de productie van zaad kan het lichaam van een man de afstand van de balzak tot het lichaam enigszins reguleren. Er komt zo nog aardig wat bij een stel teelballen kijken.