Sperma

Sperma is het slijmerige, witte vocht dat uit de penis van de man komt bij een ejaculatie. Het vocht bestaat uit meerdere onderdelen, maar de belangrijkste dingen uit het sperma zijn de zaadcellen van de man. De zaadcellen van een gezonde man kunnen de eicel van een vrouw bevruchten en zwangerschap veroorzaken.

Sperma bestaat voor 1 tot 3 procent uit zaadcellen, de rest is vocht uit de prostaat. Dit vocht zorgt voor onder andere transportatie van de zaadcellen en geldt als voeding voor de zaadcelllen. Per zaadlozing ejaculeert een man 3 tot 5 mililiter sperma. Daar zitten dan tussen de 100 miljoen en 200 miljoen zaadcellen in. Deze worden gemaakt in de teelballen.

Het is mogelijk dat je na het pijpen sperma in je mond krijgt. Sperma is ongevaarlijk om door te slikken en bevat erg veel eiwitten. Afhankelijk van wat hij heeft gegeten kan zijn sperma minder lekker smaken. Daarom is het belangrijk van te voren te bedenken wat je doet met het sperma. Als je niet wilt dat het sperma in je mond komt, kun je hem vragen of hij het even zegt als hij bijna een orgasme krijgt.

Sperma kan buiten het lichaam maar ongeveer 5 minuten overleven, maar als het de vagina in wordt geëjaculeerd, leeft het meestal nog zo’n 48 uur. De ‘kwaliteit’ van het sperma, of hoe vruchtbaar het is, hangt af van meerdere dingen. Uit onderzoek is gebleken dat mannen die erg veel koffie, alcohol en tabak gebruiken minder actief en vruchtbaar sperma hebben dan mannen die dat matig tot niet deden. Ook is gebleken dat mannen die veel stress ervaren minder vruchtbaar waren dan mannen die weinig of geen stress hadden.