pH waarde vagina

De pH-waarde bepaald hoe zuur iets is. De pH-waarde gaat van 0 tot 14. Heel laag betekent zuur en heel hoog betekent basisch (niet zuur). In het midden (pH-waarde 7) heb je water. Zo heeft citroensap een pH-waarde van 2 en heeft ovenreiniger een pH-waarde van 12.

De vagina heeft van binnen ook een pH-waarde. Deze is bij een gezonde vagina tussen de 3,8 en 4,2 en is dus best wel zuur. Zodra door uiteenlopende redenen deze waarde hoger dan 4,5 wordt, is de vagina niet zuur genoeg meer. Normaal is de zuurheidsgraad van de vagina genoeg om bacteriën tegen te houden, maar in dit geval niet meer. Dan kan een vervelende bacterie, zoals Gardnerella Vaginalis, groter worden in de vagina. In dat geval moet je even naar de huisarts gaan om medicatie te krijgen.

Een gezonde vagina houdt de eigen pH-waarde in stand. Dit kun je zo houden door je vagina onder de douche niet met handzeep te wassen, maar alleen af te spoelen met warm water. Dit is genoeg om de vagina uitwendig schoon te houden. Inwendig houdt de vagina zichzelf schoon. De pH-waarde van je vagina kan ook stijgen door te lang dezelfde tampon in te houden. Verschoon deze daarom regelmatig of gebruik maandverband in plaats van tampons.