Penis

De penis is het mannelijke geslachtsorgaan. Dit orgaan wordt gebruikt om urine kwijt te raken tijdens het plassen. Een andere belangrijke functie is gebruik bij het vrijen.

De penis bestaat uit een paar belangrijke delen. Het lange gedeelte van het begin van de penis tot aan de eikel noemt men de schacht. Dit deel van de penis bevat erg veel bloedvaten, en twee zwellichamen. Deze zwellichamen kunnen bij seksuele opwinding of enkele andere oorzaken zich vullen met bloed, waardoor de penis in formaat toe neemt. In de uiterste toestand is de penis volledig stijf en zijn de zwellichamen gevuld. Aan het eind van de schacht zit de eikel. Dit ronde uiteinde van de penis is het gevoeligst tijdens seksuele opwinding, en kan door stimulatie leiden tot een orgasme.

Aan het begin van de penis, hangt het scrotum, de balzak. Deze grote huidplooi bevat de teelballen, waar de zaadcellen gemaakt worden. Aangezien het belangrijk is om dit lichaamsdeel goed te beschermen, zijn de teelballen erg gevoelig. Een trap of tik tegen de teelballen doet bij de man extreem veel pijn. Het lijkt alsof het veiliger is de teelballen in het lichaam zelf te plaatsen, maar daar is de temperatuur te hoog. Daarom hangen de teelballen buiten het lichaam.

Zodra de man opgewonden raakt, kan de man een erectie krijgen. Als de opwinding nog verder ontwikkeld, door bijvoorbeeld een seksuele handeling, kan de man een orgasme krijgen. Het is ook mogelijk een erectie te krijgen zonder seksuele opwinding, zoals tijdens een onderzoek van de dokter. Dit is uiteraard helemaal niet erg. Als een man verder opgewonden raakt, trekken de teelballen zich naar de penis toe. De kleur van de eikel wordt donkerder, omdat er meer bloed door de eikel stroomt. In het laatste stadium van opwinding, krijgt de man een orgasme.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde penis in erectie ongeveer 14 centimeter lang is. Dit varieert echter nogal eens per onderzoek. Over het algemeen wordt een penis in erectie tussen de 10 en 21 centimeter als normaal beschouwd. Mannen zijn bijzonder gevoelig over hun penislengte en zullen er vaak over liegen of deze omhoog afronden. In de regel blijken vrouwen veel minder te geven om de penislengte van hun man dan hun man zelf.

In veel reclames en spam via e-mail wordt er aangeboden de penis te verlengen door het gebruik van pillen. Deze pillen zullen echter niet werken, aangezien dat niet mogelijk is. Het is mogelijk de penis te verlengen door middel van een operatie, maar dit zal niet meer dan enkele centimeter verlengen en is zeer pijnlijk.

Rond de eikel zit een grote huidplooi die de voorhuid genoemd wordt. Deze huid wordt in sommige geloven en culturen verwijderd, zoals in het jodendom en de islam. Dit heet besnijdenis en is voor de hygiëne, omdat achter deze huidplooi veel viezigheid kan ontstaan. Dit heet smegma. Daarom is het belangrijk de penis voldoende en regelmatig te wassen bij onbesneden mannen.