Latexallergie

De meest bekende vormen van allergieën zijn voedsel allergieën. Mensen die iets eten waar ze allergisch voor zijn krijgen vaak meteen een reactie van jeuk, opgezwollen keel of tranende ogen. Bij een latexallergie is dat niet anders. Alleen gebeurt het niet alleen als je latex in je mond krijgt, maar ook als je het aanraakt.

Latexallergie is van een zogeheten type 1 allergie. Dat houdt in dat symptomen erg vlug na contact optreden. Het zou al binnen enkele minuten kunnen zijn dat je symptomen krijgt. Deze symptomen verschillen tussen mensen die er last van hebben, maar in bijna alle gevallen zijn het een of meerdere van de volgende klachten. Droge en rode huid, jeuk, branderigheid en astma.

Er zijn gevallen waar mensen zo heftig reageren op contact met latex, dat ze direct een anafylactische shock krijgen. Dit is zeldzaam, maar zeer ernstig. Bij zo’n shock is het noodzakelijk direct de persoon naar het ziekenhuis te brengen. Mensen met zo’n ernstige allergie hebben vaak zelf een zogeheten Epipen bij zich. Dit is een soort naald die in de zijkant van het dijbeen gestoken moet worden als er zo’n shock plaats vindt. Dan komt er een stofje uit wat direct de shock tegen gaat. Daarna is het alsnog belangrijk dat de persoon met klachten direct naar het ziekenhuis gaat.

Bijna alle standaard condooms bevatten latex, en moeten niet gebruik worden met latexallergie. Daarom zijn hier latex-vrije condooms te koop. Deze zijn volledig veilig en latex-vrij.