Koortslip

Een koortslip is een besmettelijke ziekte die je krijgt door toedoen van het Herpes virus. Bij een koortslip ontstaan er een aantal pijnlijke en tintelende blaasjes rond de lippen. Deze blaasjes zijn gevuld met vocht, en barsten na een paar dagen. De wondjes hebben 7-10 dagen nodig om te genezen. Tijdens deze fase van de ziekte is het ook erg besmettelijk. Het vocht uit de blaasjes en de huid zelf geven de ziekte over. Ook als de wondjes bijna weg zijn kan het nog besmettelijk zijn. Pas als de blaasjes helemaal niet meer te zien zijn kun je niemand meer besmetten.

Deze blaasjes zullen niet altijd komen, maar meestal als je weerstand wat verzwakt is. Dus als je al ziek bent, weinig hebt geslapen of weinig fruit eet kunnen de blaasjes toeslaan. Als de blaasjes zich manifesteren, is het belangrijk dat je erg vaak je handen wast. Het gebeurt namelijk gemakkelijk dat je er even aan krabt, en dan zit het onder je nagels. Zodra de blaasjes er zijn is het niet verstandig om te zoenen of (orale) seks te hebben. Want dan kun je de ziekte overdragen. Er zijn veel goede crèmes beschikbaar voor de koortslip, deze kun je krijgen bij je huisarts of drogist.

Het is belangrijk om te weten dat het virus nooit uit je lichaam weg gaat. Als de blaasjes er niet zijn, kun je echter niemand besmetten. Het blijkt dat na het 20e levensjaar de ziekte zich niet vaak meer zal manifesteren. Ook is gebleken dat 80% van de mensen van nature een antistof tegen deze ziekte in zich heeft. Die mensen zullen de ziekte dus ook nooit krijgen.