Homoseksualiteit

Homoseksualiteit betekent dat iemand zich aangetrokken voelt tot het eigen geslacht in plaats van het andere geslacht. Dat is dus als een man op een andere man valt, of een vrouw op een andere vrouw. Het woord komt van het Latijnse woord ‘homo’ wat gelijk betekent. Homoseksualiteit is het tegenovergestelde van heteroseksualiteit. ‘Hetero’ betekent verschillend.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het percentage van de wereldbevolking dat homoseksueel is. Dit heeft verschillende resultaten opgeleverd. Het daadwerkelijke percentage wordt geschat tussen de 1% en 37%. Dit getal heeft zoveel speling omdat onderzoek erg moeilijk is. In veel culturen durven mensen niet ‘uit de kast te komen’. Dit betekent dat ze niet openlijk uit durven komen voor hun homoseksualiteit.

Homoseksualiteit is geen keuze. Iemand die homoseksueel is, is dat omdat hij of zij dat vanaf zijn geboorte is. Hoewel veel mensen dat denken, is homoseksualiteit niet om te draaien. Je kunt niet op eens homo worden of andersom. Het belangrijkste is om te accepteren wie je bent.
Het komt al zo lang als er mensen zijn voor dat sommige mensen op hun eigen geslacht vallen. In sommige culturen wordt dat dan ook volledig maatschappelijk geaccepteerd.

Helaas is dat nu niet zo in alle culturen. Veel mensen hebben vooroordelen over homoseksuelen en zijn intolerant of agressief naar hen. Zo zijn er veel religies, zoals het christendom, de islam en het jodendom die homoseksualiteit afkeuren en verbieden.

Hoewel iedereen recht heeft op een eigen mening, mag dat niet resulteren in angst of onderdrukking van homoseksualiteit. Homoseksualiteit is geen zonde en je hoeft er je ook niet voor te schamen. Je bent wie je bent, en niemand heeft het recht je daarvoor te veroordelen.