HIV en AIDS

Hiv is een virus dat aids kan veroorzaken. Dit is dan ook een van de meest gevreesde en daardoor bekende vormen van een SOA. Het virus hiv verlaagt je weerstand die je nodig hebt om je te beschermen tegen bepaalde ziektes. Hier zul je vaak in het begin van de infectie ook niet veel van merken. Daarom zijn er veel mensen die niet doorhebben dat ze besmet zijn met hiv. Geschat wordt dat tussen de 8000 en 10000 mensen in Nederland hiv hebben zonder dat ze dat weten. Deze groep vormt een enorm gevaar voor zichzelf en voor al hun seksuele partners.

Aids is de ziekte die het uiteindelijke gevolg is van de hiv besmetting. Aids is een nog grotere klap op het immuunsysteem van de patiënt. Aids zelf is niet de doodsoorzaak van mensen die er aan overlijden, maar het zijn de ziektes die je daar weer van krijgt. Er zijn erg veel dodelijk ziektes waar je normaal tegen beschermd bent. Deze zeldzame vormen van longontstekingen, darminfecties en kanker zullen weinig slachtoffers onder mensen met een gezond immuunsysteem maken. Als je immuunsysteem stuk is gemaakt door aids, ben je niet meer beschermd tegen deze ziektes. Het gevolg is dat veel mensen er aan overlijden.

Hiv en aids zijn dus ziektes met weinig symptomen, behalve wat vermoeidheid en een slap gevoel. Dat maakt de ziekte alleen maar gevaarlijker, omdat je pas weet of je het hebt als het te laat is. Laat je daarom regelmatig testen om er zeker van te zijn dat je gezond bent.