Herpes virus

Herpesvirussen (herpes) zijn een soort virus die erg veel voorkomende ziektes veroorzaken bij de mens. Van alle ziektes die horen bij de herpes zijn er twee seksueel overdraagbaar. Deze zijn beter bekent als de koortslip en herpes (de geslachtsziekte).

Bij herpes ontstaan er kleine blaasjes, net zoals bij de koortslip, maar nu op de geslachtsdelen. Deze blaasjes doen pijn en jeuken. Bij genitale herpes is het ook vaak zo dat plassen een branderig gevoel geeft. Na 2-3 weken gaan ze open en komt er vocht uit. Daarna drogen ze op en verdwijnen ze. Net zoals bij de koortslip verdwijnt het virus nooit uit je lichaam. De ziekte is heel erg besmettelijk als er blaasjes zijn, maar is ook besmettelijk als de blaasjes er niet zijn. Omdat er na al de jaren dat de ziekte bekend is nog steeds geen geneesmiddel ontwikkeld is tegen de ziekte, groeit het aantal besmette mensen hard.

In Amerika zijn er nu 45 miljoen mensen die de ziekte hebben, en dat getal stijgt elk jaar met één miljoen mensen. Je kunt door voorzichtig te zijn de ziekte wel voorkomen. Gebruik ten eerste altijd een condoom als je vrijt. Dit voorkomt de geslachtsziekte. Als je echter orale seks hebt met iemand die de ziekte heeft, kun je de ziekte nog steeds krijgen/overdragen. Daarom is ook bij orale seks een condoom of beflapje belangrijk.

Hoewel er geen geneesmiddel bekend is tegen de herpesvirussen, is er wel medicatie beschikbaar die aanvallen van blaasjes korter maakt. Zodra je de eerste symptomen van herpes krijgt, is het verstandig naar de huisarts te gaan. Deze kan je enkele zalven en pillen voorschrijven die je helpen de duur van de SOA te verkleinen.