Gardnerella

In de vagina zitten een groot aantal bacteriën die niets kunnen doen door de lage pH-waarde van de vagina. Deze zorgt ervoor dat de vagina veilig is van deze ziektekiemen. Als de vagina wordt gewassen met gewone handzeep, kan de PH-waarde echter stijgen. Dan wordt de vagina minder zuur en krijgen de bacteriën de mogelijkheid te groeien.

De bacterie Gardnerella Vaginalis zorgt er dan voor dat er een grijswitte afscheiding uit de vagina komt. Deze afscheiding kan behoorlijk stinken en kan een jeukend gevoel opleveren. Het is belangrijk om dit te behandelen. Daarom zul je even naar de huisarts moeten om een medicijnkuur te krijgen. Daarna is de ziekte vaak weg. Gardnerella Vaginalis is officieel geen SOA, maar kan heel soms wel overgedragen worden aan de man. Dit geeft hem echter geen symptomen en de bacterie verdwijnt bovendien vanzelf weer.

Je kunt Gardnerella Vaginalis voorkomen door zorg te dragen voor goede hygiëne van je vagina. Dit betekent niet dat je veel meer moet gaan wassen. Was je vagina nooit met zeep, maar spoel deze alleen goed af met wat lauw water. De inwendige organen van de vagina wassen zichzelf. Nogmaals, gebruik daar dus nooit zeep! Je vaginale pH-waarde kan ook hoger worden door te lang een tampon in te houden. Als je ongesteld bent, is het verstandig deze regelmatig te wisselen of maandverband te gebruiken in plaats van een tampon. Als je toch last krijgt van de bacterie, is het mogelijk een speciale zeep te gebruiken voor je vagina. Deze brengt de pH-waarde van je vagina weer omlaag, wat de bacterie in bedwang houdt. Deze zeep is te koop bij drogisten en apotheken.