Candida

Candida is een schimmelinfectie van de Candida Albicans. Deze gistachtige schimmel is altijd standaard aanwezig in de mond, darmen en vagina. Deze zijn onschadelijk als ze voldoende in evenwicht zijn met de aanwezige bacteriën. Zodra de schimmel de overhand krijgt, vormt zich de ziekte Candida (Candidiasis).

Candida is een veel voorkomende SOA en kan op verschillende manieren genezen worden. Om vast te stellen of je candida hebt kun je het beste contact opnemen met je huisarts of een candida zelftest doen.

Symptomen van candida

De symptomen van Candidiasis lopen erg uiteen. Het besmette lichaamsdeel verkleurt gelig, kan erg jeuken en kan een afscheiding geven. Afhankelijk van de locatie zijn ook andere symptomen mogelijk. Zo is de afscheiding en jeuk het ergst als de ziekte optreedt bij de vagina. In de mond ziet men vooral de verkleuring erg heftig.

Oorzaken

Nog niet alle oorzaken van Candidiasis zijn bekend, maar enkele risicofactoren zijn wel al in kaart gebracht. Als de pH-waarde van de vagina niet in orde is, kan de schimmel groeien. Tevens kan de ziekte ontstaan als er zonder reiniging gewisseld wordt van anale naar vaginale seks. Zodra je weerstand laag is, door een dagelijks gebrek aan vitaminen, kun je ook veel gevoeliger zijn voor Candidiasis.

Behandeling

Candidiasis kan behandeld worden door middel van zalven die die schimmel weer terug brengen naar een gezond niveau. Ook kan er gebruikt worden gemaakt van pillen. Deze zijn allemaal alleen verkrijgbaar met behulp van een voorschrift van de huisarts.

Daarnaast is Candidiasis seksueel overdraagbaar, hoewel het geen echte SOA is. Besmetting komt vaak voor van vagina naar penis en van vagina naar mond. Daarom kun je het beste niet seksueel actief zijn terwijl je Candidiasis hebt. Als je Candidiasis hebt, is de kans groot dat je partner het ook heeft. Laat je daarom bij besmetting allebei behandelen, want als je dat niet doet kun je elkaar later opnieuw besmetten.

Wil je snel zekerheid dan kan je snel een candida zelftest doen.