Ben ik zwanger?

Je zit natuurlijk niet te wachten op je menstruatie, als je graag zwanger wilt worden. Ben je liever niet zwanger, dan kun je waarschijnlijk niet wachten om ongesteld te worden. In beide gevallen wil je zo snel mogelijk weten of je in verwachting bent. Dit kun je doen met één van de vele beschikbare zwangerschapstesten. Met deze test wordt gemeten of je urine het HCG-hormoon bevat. Dit hormoon wordt tijdens de zwangerschap door de placenta aangemaakt. Iedere dag dat je zwanger bent, vind je meer van dit hormoon in de urine.

Wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Je kunt een zwangerschapstest doen wanneer je denkt zwanger te zijn. Maar het beste is om dit pas te doen wanneer je één of meerdere dagen overtijd bent. Vaak wordt er te vroeg een test gedaan, waardoor de uitslag niet betrouwbaar is. Dit komt omdat er nog te weinig van het HCG-hormoon is aangemaakt. In het sexwoordenboek vind je meer over hoe je een zwangerschapstest doet.

Let op: het kan zijn dat je tijdens de menstruatie een klein beetje bloed verliest terwijl je wel zwanger bent. Twijfel je of je ongesteld bent? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.

Een vroege zwangerschapstest

Kun je echt niet wachten met testen tot het moment dat je (eigenlijk) ongesteld moet worden, dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Je kunt een aantal dagen voor je menstruatie al testen of je zwanger bent. Het aantal dagen hangt af van de betreffende zwangerschapstest die je gebruikt. Het resultaat is redelijk betrouwbaar wanneer het positief is. Krijg je een negatieve uitslag, dan is dit minder betrouwbaar. Het kan namelijk zo zijn dat je in een minder snel tempo het HCG-hormoon aanmaakt of dat het langer duurt voordat de vrucht zich innestelt. Het wordt aangeraden om bij een negatieve uitslag, later nog een keer te testen met een normale zwangerschapstest.

Tip: probeer de test in de ochtend te doen omdat deze urine het sterkst is. Dit zal de meest duidelijke uitslag geven.