Anticonceptie

[img alt="anticonceptie" title="anticonceptie" class=right]/spree/pages/2617/original/anticonceptie.jpg?1435131040[/img]Hier vind je meer informatie over anticonceptie en wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is anticonceptie?

Met anticonceptie wordt bedoeld om de zwangerschap tegen te gaan (anti=tegen, conceptie=zwangerschap). Anticonceptie kan op meerdere manieren plaats vinden en gebruikt verschillende manieren om de zwangerschap te voorkomen. Jongeren beginnen gemiddeld op hun 15e jaar met seks, en daarom is het belangrijk daarvoor al te leren over veilige seks.

Het condoom

De populairste methode van anticonceptie is het condoom. Dit is een rubberen hoesje wat over de penis wordt afgerold. Zodra de man ejaculeert, houdt dit condoom het sperma tegen. Op die manier kan het sperma niet de eicel van de vrouw bevruchten. Omdat de penis geheel wordt bedekt, is de kans heel klein, dat je een SOA oploopt. Dat maakt het condoom onder andere ook zo populair als anticonceptiemiddel.

De pil

De pil is een populair anticonceptiemiddel voor vrouwen. Dit pilletje moet telkens 3 weken lang door de vrouw worden ingenomen, en dan een week niet. Het bevat verschillende soorten hormonen die de zwangerschap onmogelijk maken. Als de pil goed gebruikt wordt, is de kans op een zwangerschap echt heel erg klein. Toch zijn er wel eens gevallen dat zwangerschap toch plaats vindt. Dit is echter vaak het gevolg van incorrect gebruik van de pil. Om ongeplande zwangerschappen te voorkomen wordt de pil vaak gecombineerd door tijdens het vrijen ook nog een condoom te gebruiken. Deze combinatie wordt ook wel Double Dutch genoemd.

Het spiraaltje

Het spiraaltje is een klein voorwerp wat door een dokter ingebracht kan worden in de baarmoederholte van de vrouw. De aanwezigheid van dit spiraaltje zorgt voor de anticonceptie. Het vreemde voorwerp in de baarmoeder zorgt er voor dat het lichaam een reactie geeft waardoor innesteling van het embryo niet plaats vindt.

Belangrijke tip

Hoewel er bij orale en anale seks geen vaginaal contact plaatsvindt, is het belangrijk ook daarbij voorzichtig te zijn. Als er een beetje sperma op een hand terecht komt, en daarmee gevingerd wordt, kan er soms toch een zwangerschap plaats vinden. Wees dus altijd goed bewust van wat er kan gebeuren!