Anticonceptie na bevalling

[img alt="anticonceptiepil" title="anticonceptiepil" class=right]/spree/pages/2620/small/anticonceptie-na-bevalling.jpg?1435131841[/img]Kort na de bevalling kan de vrouw al vrij vlug weer zwanger worden. Ongeveer 6 weken na de bevalling komt de eerste menstruatie weer op gang. Dat betekent dat ze na 4 weken al weer vruchtbaar is. Als ze borstvoeding geeft aan haar pasgeborene, kan het wat langer duren tot de eerste menstruatie. In dat geval duurt het meestal zo’n 3 maanden voor ze weer vruchtbaar is.

Daarom is het verstandig dat meteen de eerste keer vrijen na de bevalling veilig is. Ongeplande zwangerschappen komen veel voor, vlak na de eerste bevalling. Haar seksueel verlangen kan ook erg wisselen na de bevalling. Sommige vrouwen willen binnen 2 weken al weer seksueel contact, anderen hebben veel langer nodig om mentaal en fysiek te herstellen.

Condooms zijn altijd een verstandige optie als anticonceptiemiddel. Het is wel aan te raden condooms met extra glijmiddel te gebruiken, aangezien vaginale droogheid veel voorkomt na de bevalling. Dit is zeker het geval als ze borstvoeding geeft.

Als andere optie is de pil een mogelijkheid. Hier zitten echter wel een aantal belangrijke aandachtspunten bij. De eerste strip van de pil is namelijk niet meteen veilig. Daarom moeten er ook condooms bij gebruikt worden. Pas zodra de eerste strip volledig is afgewerkt en je bezig bent met de tweede, is de pil helemaal veilig. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is borstvoeding. Als je dat geeft, kun je niet zomaar dezelfde pil gebruiken als je deed voordat je zwanger werd. Want die pil bevat hormonen die via de moedermelk naar het kind overgedragen kunnen worden. Dit is ongezond voor de baby. Daarom kun je het best de huisarts vragen om een andere anticonceptiepil. Er is er één die volledig veilig is, en ook gecombineerd kan worden met borstvoeding.