Zelftest voor Chlamydia: Wat, hoe en waarom?

Chlamydia is de meest voorkomende soa van Nederland. Het komt voornamelijk voor onder vrouwen in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, echter kan iedereen (ook mannen!) chlamydia oplopen. Je kunt chlamydia oplopen door onveilige seks te hebben. In eerste instantie kent de soa maar weinig klachten, maar wanneer het onbehandeld blijft kan het leiden tot ernstige gevolgen. Lees hieronder meer over wat de symptomen zijn, mogelijke gevolgen en waarom het belangrijk is om jezelf te testen.

Chlamydia symptonen

Het vervelende aan chlamydia is dat het verschilt per persoon of je er klachten van ondervindt of niet. Om uit te vinden of je echt chlamydia hebt, kun je een soa test doen. Vrouwen kunnen dit zelf met een chlamydia test doen van Test-Point die je op Condoomfabriek.nl kunt aanschaffen. Toch zijn er soms nog aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat je chlamydia hebt. Zo is het voor zowel mannen als vrouwen een teken dat er iets is als je pijn of een branderig gevoel ondervindt bij het plassen. Verder kunnen mannen pijn in de balzak hebben. Overige klachten voor vrouwen kunnen erg uiteenlopen, zoals pijn en bloedverlies tijdens en na het vrijen, meer of veranderde vaginale afscheiding of hevige pijn in de onderbuik.

Mogelijke gevolgen chlamydia

De gevolgen van een onbehandelde chlamydia kunnen erg vervelend zijn. Vooral voor vrouwen is het noodzaak dat bij een vermoeden van chlamydia het al snel behandeld wordt. Een mogelijk gevolg van chlamydia is bijvoorbeeld onvruchtbaarheid. De bacterie kan ontstekingen in de eileiders veroorzaken, waardoor ze vernauwen of zelfs verstopt raken. Andere mogelijke gevolgen zijn buitenbaarmoederlijke zwangerschap en chronische buikpijn. Voor mannen zijn de gevolgen minder heftig: het komt soms voor dat het leidt tot een bijbalinfectie, wat een flinke pijn in de balzak als gevolg kan hebben. Onvruchtbaarheid komt zelden tot nooit voor.

Chlamydia test

Om te voorkomen dat je chlamydia oploopt, is het belangrijk dat je veilige seks hebt. Heb je veel losse contacten, dan wordt een condoom altijd aangeraden. Ook met een nieuwe relatie is het slim om in ieder geval de eerste drie maanden nog een condoom te gebruiken. Zo voorkom je niet alleen chlamydia, maar ook veel andere geslachtsziekten en eventuele ongewenste zwangerschappen. Natuurlijk zijn condooms niet alleen maar heel nuttig, maar kunnen ze ook heel leuk zijn! Daarom heeft Condoomfabriek.nl een breed aanbod condooms. Heb je toch onveilige seks gehad en denk je dat je risico loopt op een soa? Als vrouw kun je bij Condoomfabriek.nl terecht voor een chlamydia test. Dan kun je thuis kijken of je iets hebt, nog voordat je naar de dokter gaat.

soa-test bestellen

Bronnen:
Soaaids.nl
Freya.nl