Meest gemaakte fouten bij condoomgebruik


Mits je ze goed gebruikt, maken condooms je vrijpartij 10.000 keer veiliger. Het verkeerd gebruiken van een condoom kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals een SOA of een zwangerschap. Daarom hebben we voor jullie een lijstje opgesteld met fouten die je kan maken met condooms en hoe je deze voorkomt.

Het eerste wat je doet als je van plan bent een condoom te gebruiken, is het controleren van de houdbaarheidsdatum. Deze kan je vinden op het condoom zelf en het doosje waar ze in horen. Als een condoom over de datum is, werkt deze niet meer zo goed. Houd er wel rekening mee dat dit de uiterste houdbaarheidsdatum is als je het rubbertje goed hebt bewaard.


Wingman Condooms

Latex is een kwetsbaar materiaal en kan beschadigd worden door de scherpe randjes. Hierdoor gaat het condoom sneller scheuren. Als je het tuitje van het condoom niet dichtknijpt, blijft er lucht in het condoom zitten. Hierdoor staat er extra veel spanning en bestaat er een grotere kans dat het condoom gaat scheuren. Dit kan gebeuren tijdens de vrijpartij, maar ook bij het klaarkomen. Miljoenen zaadcellen worden dan met ruim 45 kilometer per uur tegen het condoom aangeschoten, dus reken er maar op dat die er doorheen schieten. De derde reden, het verkeerd omdoen van het condoom, zorgt ervoor dat het condoom niet lekker zit. Daardoor kan deze sneller scheuren door de wrijving, maar voelt het ook niet lekker voor jou. Mocht het toch gebeuren, pak dan direct een nieuw condoom.

Deze drie fouten kan je op een zeer eenvoudige manier verhelpen door gebruik te maken van een Wingman condoom. Deze condooms zijn speciaal gemaakt om die fouten te voorkomen. Je raakt het condoom zelf niet aan, is makkelijk aan te brengen, knijpt het tuitje voor je dicht en je voelt het direct als deze niet goed zit.


Voorbereidingen

Ook is het belangrijk om je goed voor te bereiden op een vrijpartij. Een andere grote fout die je kan maken, is niet genoeg condooms tot je beschikking hebben. Na ongeveer een half uur raakt je condoom ´uitgeput´ en werkt deze niet goed meer. De kans op scheuren is dan een stuk groter geworden.

Daarnaast is het goed om meerdere condooms te hebben voor verschillende standjes. En dan met name de wissel van oraal naar anaal of vaginaal. De bacteriën die in de anus zitten, zijn schadelijk voor de vagina en de bacteriën uit de vagina weer voor je mond. Wissel dus van condooms tussen verschillende standjes door.

De laatste fout die je kan maken, is geen gebruik maken van glijmiddel. De meeste condooms hebben wel een klein laagje glijmiddel, maar dit raakt al snel op. Zeker als je langer dan een kwartier bezig bent. Gebruik dus een druppeltje glijmiddel en ga vervolgens weer lekker verder. Het is zowel lekker voor jullie als voor het condoom!