De leukste condoom weetjes

Veilig vrijen doe je natuurlijk met een condoom. Het dragen van een condooms tijdens seks beschermt jou en je partner tegen zowel ongewenste zwangerschappen als SOA’s. Zorg daarom dat je altijd een condoom draagt. Vind je het vrijen met condoom minder lekker? Probeer dan eens verschillende condooms uit zoals de condooms met ribbels of noppen of de ultra dunne condooms. Deze condooms zijn een leuke toevoeging aan je seksleven! Het condoom is dan ook hét populairste voorbehoedsmiddel in Nederland! Maar of je nu net om de hoek komt kijken of al jarenlange ervaring hebt met condooms, wij hebben een aantal leuke weetjes over dit voorbehoedsmiddel door de jaren heen!

1. Condooms diende niet altijd voor bescherming tijdens het vrijen. Mannen gebruikten het om hun geslachtsdeel te versieren maar ook om het te beschermen tegen onder andere ongedierte en verwondingen.

2. Het condoom is begonnen als een linnen zakje. De Egyptenaren hebben het voorbehoedsmiddel uitgevonden en moesten het doen met wat ze toen voor handen hadden.

3. Niet iedereen vond de linnen zakjes van de Egyptenaren fijn. Daarom is er flink geëxperimenteerd met het maken van condooms. Een aantal materialen die in de laatste eeuwen gebruikt zijn: schapendarmen, geitenblazen, zijdepapier en nylon.

4. In de 19e eeuw werden de condooms van rubber gemaakt - vandaar de term ‘rubbertjes’. Tegenwoordig wordt er latex gebruikt om het voorbehoedsmiddel te produceren.

5. En dan is er nog de term ‘kapotje’? Deze term komt waarschijnlijk van het eikelcondoom dat met name in Engeland en de VS populair was. Dit condoom bedekte slechts de kop van de penis. Het voorbehoedsmiddel deed mensen denken aan een dophoed dat door de Fransen gedragen werd. Het Franse woord voor dophoed is ‘capote’. Vandaar de naam kapotje.

6. Ben jij milieubewust? Vroeger waren ze dat wel en werden condooms gewoon hergebruikt. Het was in de 18e eeuw normaal om gebruikte condooms te wassen en op te hangen om te drogen. Vervolgens werden ze weer opnieuw gebruikt.

7. De Paus is niet altijd fan van anti-conceptiemiddelen. Volgens het geloof heeft seks een doel en kinderen krijgen mag niet voorkomen worden. Daarom werd de verkoop van condooms in het begin van 1900 verboden. Hierdoor kregen condooms wereldwijde bekendheid en nam de populariteit zelfs toe. Het verbod is ondertussen weer opgeheven.

8. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw is het vrouwencondoom ontwikkeld. Dit is een rubberen zakje met twee ringen. Het condoom wordt door de vrouw ingebracht in de vagina zodat tijdens het vrijen het sperma opgevangen kan worden.

9. Condooms hebben een houdbaarheidsdatum. Ze zijn met hun houdbaarheid van vijf jaar wat langer houdbaar dan bijvoorbeeld melk. Maar na de aangegeven datum is het condoom net als andere producten met een houdbaarheidsduur niet meer betrouwbaar.

10. Zoals je waarschijnlijk weet is een condoom rekbaar. Maar heb je ooit geprobeerd hoe rekbaar een condoom wel niet is? Je kunt ze zelfs vullen met vier liter water!


Tegenwoordig worden condooms van latex gemaakt maar toch worden ze steeds opnieuw verbeterd met name op het gebied van comfort. Neem een kijkje in het assortiment van Condoomfabriek.nl voor alle soorten (latex) condooms!