Condooms op vakantie: hoe zit het met de veiligheid

Je gaat op vakantie naar een heerlijk zonnig land, ontmoet daar een leuke vakantieliefde, maar je hebt geen condooms meegenomen. Zijn de condooms die je in het buitenland kunt kopen wel betrouwbaar? Of is het beter om, voordat je op vakantie gaat, condooms in Nederland te kopen?

Europees Keurmerk

Wanneer je in Europa op vakantie gaat, kun je er in principe vanuit gaan dat alle condooms die daar verkocht worden voldoen aan de strenge Europese wetgeving voor condooms. Dit is heel eenvoudig te controleren, doordat voor Europese maatstaven goedgekeurde condooms zijn voorzien van het CE-keurmerk op de verpakking én op het folie van de condooms. Let op dat er niet alleen ‘CE’ staat, maar ook een nummer van vier cijfers, bijvoorbeeld ‘CE0120’. Dit betekent dat de fabrikant van de condooms geregistreerd is bij de hiervoor verantwoordelijke Europese instanties en dat de fabrikant van dit condoom regelmatig gecontroleerd wordt op de bijhorende strenge eisen en bij de condoom productie zelf.

Pas op voor namaak

Een tijdje terug kwam in Engeland de verkoop van namaak condooms in het nieuws. Condooms van een bekend condoommerk bleken te zijn nagemaakt en onder dezelfde naam verkocht te worden. De kans dat je dit overkomt, is in Nederland heel klein. Pas echter goed op wanneer je elders in Europa condooms gaat kopen bij een onbekende winkel: dan kan je dit wellicht wel overkomen. Let daarom weer goed op het hierboven genoemde CE keurmerk en koop alleen condooms bij betrouwbaar uitziende winkels.

Jouw favoriete merk niet aanwezig in het buitenland

Bij de drogisterij in het buitenland, verkopen ze waarschijnlijk diverse soorten condooms. Maar wat nu als ze jouw favoriete merk en/of soort condoom niet in hun condoomassortiment hebben zitten? Je moet dan kiezen voor een ander merk en/of condoomtype met alle gevolgen van dien: misschien zit dit condoom niet zoals jij gewend bent, ze hebben niet de juiste maat condooms of het condoom met jouw favoriete smaak. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het daarom verstandig je condooms vooraf in Nederland bij je eigen vertrouwde verkooppunt voor condooms te kopen.