Condoom gescheurd: wat nu?

Als condooms op de juiste manier gebruikt worden, is de kans op scheuren klein. Toch gebeurt het soms. Er kan iets scherps met het condoom in aanraking zijn gekomen, of slijtage is de boosdoener. Gelukkig kun je een aantal dingen doen bij een gescheurd condoom.

Wat je precies moet doen ligt natuurlijk aan je situatie. Hieronder schetsen we een paar scenario’s. 

#1 - Condoom gescheurd voor de seks

Als je er voor de seks achter komt dat het condoom gescheurd is, is er in principe niets aan de hand. Je gooit het gescheurde condoom gewoon weg en pakt een nieuwe. 

Tip: check altijd de houdbaarheidsdatum. Als die verstreken is, kan de betrouwbaarheid van het condoom niet meer gegarandeerd worden. Kijk ook altijd of er beschadigingen zijn aan de verpakking en of het condoom CE-gekeurd is.

#2 - Condoom gescheurd tijdens de seks

Als je tijdens de seks merkt dat het condoom gescheurd is, moet je uiteraard stoppen waar je mee bezig bent en een nieuwe pakken. Dit is natuurlijk vervelend, maar het is wel belangrijk dit te doen.

Het kan gebeuren dat het condoom helemaal of deels in de vagina of anus achterblijft. Probeer het dan met je vingers te pakken of het rustig naar buiten te persen. Gebruik geen scherpe hulpmiddelen (schaar, pincet, etc.) hierbij! Zit het condoom in de anus, dan komt het misschien met de ontlasting naar buiten. 

Als het niet lukt, geldt in beide gevallen: gebruik geen brute kracht en neem contact op met je huisarts. Die kan je dan verder helpen. Daar hoef je je absoluut niet voor te schamen, dit is voor de huisarts heel normaal. Laat gene je dus niet tegenhouden als je hulp nodig hebt. 

#3 - Condoom gescheurd na de seks

Als je je na de seks realiseert dat het condoom kapot is, moet je extra maatregelen treffen. 

Bij vaginale of anale seks: 

  • Probeer eventueel sperma voorzichtig te verwijderen. Dit kan meestal door het met een (vochtig) doekje weg te vegen. Je kunt ook even gaan staan of lopen om het naar buiten te laten lopen.

  • Zo snel mogelijk plassen helpt om de urinebuis te reinigen. 

  • Je zou denken dat vanbinnen spoelen helpt, maar dit is juist GEEN goed idee. Je kunt hiermee het sperma verder naar binnen duwen, en dat wil je juist voorkomen. Wel kun je de genitalia uitwendig met water wassen. Gebruik echter geen zeep; dit maakt de kans op infecties en virussen groter.

Bij orale seks: 

  • Spoel je mond met (lauw) water als je sperma in je mond hebt gehad. Gebruik geen mondspoeling. Dit irriteert je mondslijmvlies.

  • Ga niet je tanden gelijk poetsen. Wacht hier 1 tot 2 uur mee. Hetzelfde geldt voor eten. 

SOA-test doen

Bij een gescheurd condoom is het in het geval van penetratie (anaal en vaginaal) en orale seks altijd slim om een soa-test te doen. Deze kun je doen bij de huisarts of de GGD en er bestaan anonieme en betrouwbare zelftesten die je zelf kunt doen. 

Je vertoont niet altijd symptomen van een soa. Neem dus het zekere voor het onzekere en ook al merk je niets, test jezelf toch. Licht ook je bedpartner in en raadt diegene aan om zich ook te laten testen. 

Neem voordat je zeker weet dat je soa-vrij bent geen risico en zorg dat je geen verdere onveilige contacten hebt. 

Zwangerschap voorkomen

Om te voorkomen dat er sprake gaat zijn van een ongewenste zwangerschap, is een morning-afterpil raadzaam. Zo’n pil kan je zonder recept bij een apotheek of drogisterij halen. Doe dit zo snel mogelijk (uiterlijk binnen 72 uur) nadat je erachter bent gekomen dat er sprake is geweest van onveilige seks. 

Om te controleren of de morning-afterpil ook echt gewerkt heeft, is het verstandig om na enige tijd een zwangerschapstest te doen. Een morning-afterpil stelt namelijk de eisprong uit en werkt dus alleen als je die nog niet hebt gehad.

Belangrijk: als je seks hebt gehad met een penis in de vagina, kan er ook zonder klaarkomen risico zijn op zwangerschap. In voorvocht zitten ook spermacellen. Neem dus voor de zekerheid een pil als je twijfelt.