Condooms
vrijdag 6 oktober 2017 -

Condoom gescheurd? Dit kun je doen

Condooms zijn gemaakt van stevig materiaal wat in meerdere opzichte zorgt voor veilige seks. Toch is er een kleine kans (0,01%) dat een condoom scheurt. Er kan iets scherps met het condoom in aanraking zijn gekomen, of slijtage is de boosdoener. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen als een condoom gescheurd is.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk altijd het beste om te voorkomen dat er iets misgaat. Om dit te voorkomen, kan het beste onderstaande dingen doen:

  1. Zorg ervoor dat je extra condooms in huis hebt, zo kan je altijd een nieuw exemplaar pakken. Bewaar de condooms op een plek die niet te warm is en waar ze niet platgedrukt worden.
  2. Let daarnaast ook goed op lange en scherpe nagels bij het vastpakken van het condoom, omdat die een scheurtje kunnen veroorzaken.
  3. Controleer ook altijd een condoom op de houdbaarheidsdatum. Als die verstreken is, kan de betrouwbaarheid ervan niet meer gegarandeerd worden.
  4. Als je glijmiddel gebruikt, kies dan voor glijmiddel op waterbasis. Andere soorten glijmiddel kunnen het condoom beschadigen.
  5. Gebruik het condoom niet te lang. Een condoom heeft ongeveer een maximale gebruikstijd van 15 minuten.

Het condoom vervangen

Als je voor de seks plaatsvindt erachter komt dat het condoom gescheurd is, is er in principe niets aan de hand. Je gooit hem gewoon weg en pakt een nieuwe. Ook als je er tijdens de seks achter komt dat het condoom gescheurd is, moet je een nieuw condoom pakken. Als je je na de seks realiseert dat het condoom kapot is, is alleen een nieuw condoom pakken niet genoeg. Je zal dan extra maatregelen moeten treffen.

Zwangerschap voorkomen

Om te voorkomen dat er sprake gaat zijn van een ongewenste zwangerschap, is een morning-afterpil raadzaam. Zo’n pil kan je zonder recept bij een apotheek of drogisterij halen. Om te controleren of de morning-afterpil ook echt gewerkt heeft, is het aan te raden om na enige tijd een zwangerschapstest te doen.

SOA-test doen

Omdat je met een gescheurd condoom ook een soa opgelopen kan hebben, is een soa-test ook heel belangrijk. Die hoef je overigens niet via de dokter of GGD te doen. Er zijn anonieme en betrouwbare zelftesten die je thuis kunt doen.